© Powered by BT

Please reload

Poslední

Rychlá polévka z brokolice a květáku

March 10, 2017

1/1
Please reload

Zajímavé

Jahody....každý je miluje

07.06.2017

Jahody, ovoce, kterého se snad nikde nepřejíte. Milují je děti, dospělí, staří, mladí, zdraví i nemocní. Je to jedna z mála potravin u které jsem se nikdy nesetkala s tím, že by ji někdo nejedl. Jejich nasládlá šťavnatá chuť je nebezpečně návyková snad pro každého....pokud si ovšem koupíte jahody, které jsou sklizené v tom správném období, vyzrálé na slunci a ne pěstované ve skleníku ve vodním roztoku pod umělým osvětlením. Ale je pravda, že i ty přijdou občas vhod. Kromě své výjímečné chuti jsou jahody i velice zdraví prospěšná potravina a není přeci nic lepšího než moct mlsat zdravě a bez výčitek. 

 

 

 

Antioxidační účinky

Jahody obsahují barvivo zvané anthocyanin, které je velice účinný antioxidant. Má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, má protirakovinotvorné účinky, zrychluje regenerační procesy, působí na tvorbu kolagenu a má preventivní účinky proti arterioskleróze.

 

Nízký obsah kalorií

100 g jahod obsahuje pouze 31,5 kcal z toho 0,8 g bílkovin, 0,4 g tuků a 7,5 g sacharidů. Jahody mají i nízký glykemický index, ale pozor, hodnota glykemického indexu je závislá i na vyzrálosti ovoce. 

 

Vitamíny a minerály

Jahody mají vysoký obsah vitaminu C, cca 40 mg na 100 g ovoce. Vitaminu C se rovněž přisuzují antioxidační účinky. Dále jahody obsahují vitamín A a B. Z minerálů obsahují jahody vápník, hořčík, želežo, draslík a mangan.

 

Vláknina

Jahody jsou bohaté na rozpustnou vlákninu a díky tomu mají pozitivní účinky na střevní peristaltiku. 

 

 

 

Můj tip

Využijete příležitost a zjistěte si, zda ve vašem okolí neprobíhá samosběr jahod. Výhodou je, že vás jahody přijdou mnohem levněji, než když si je koupíte na tržnici či v obchodě a navíc si můžete nasbírat jen ty, které se vám líbí. Není nic horšího, než když si koupíte krásný košík plný jahod a doma zjistíte, že pod vrchní vrstvou jsou buď shnilé nebo nezralé. Navíc samosběr jahod bude bavit i vaše ratolesti, které poznají, že jídlo není jen v obchodech v regálech krásně zabalené a omyté, ale že někde roste a dá to nějakou práci si je nasbírat a očistit než se mohou jíst. 

 

 

Jak jsou nejlepší

Jahody jsou skvělé snad na všechny způsoby. Samotné, s jogurtem, s cereáliemi, se šlehačkou, s mascarpone, se salkem, s mlékem, v knedlících či na koláči. Výtečné jsou i s kozím sýrem a dodají neobyčejnou chuť i salátům. Když jsem byla malá, moje máma mi je dělávala s bílkovým sněhem a trochou cukru, tu chuť jsem milovala. Dnes volím spíše jednoduchost a ráda si dám jen samotné.  

 

Sdílet na Facebook
Please reload

sledovat