Zeleninový nákyp
Zeleninový nákyp je jeden z mých oblíbených "co dům dal" receptů. Můžete ho obměňovat, dle toho, co vám zrovna zbylo v lednici či dle chuti. Má oblíbená varianta je z brambor, dýně, pórku a fenyklu.

Na 4 vydatné porce budete potřebovat:
600 g brambor
400 g dýně
1 fenykl
1 pórek
1 svazek jarní cibulky
máslo na vymazání formy
300 ml mléka
200 ml smetany na vaření
1 vejce
5 lžic strouhaného ementálu
bylinky dle chuti, já mám ráda tymián a muškátový oříšek
sůl
pepř

Postup:
Brambory oloupeme a nakouháme na tenké plátky, propláchneme a necháme okapat. Dýni oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pórek i fenykl nakrájíme na jemno. Do vymazané ohnivzdorné formy vrstvíme brambory, dýni, fenykl a pórek. Navrch dáme nasekanou jarní cibulku. Mléko, smetanu a vejce rozmícháme, přidáme koření a sýr. Zalijeme obsah formy. Navrch poklademe hoblinky másla. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180° a pečeme zhruba hodinu. Po 30 minutách zakryjeme formu alobalem.
Zeleninový nákyp si můžete dát jen tak či k masu, rybě nebo jen s pečivem. Je výborný i studený.
