Kroupy, potravina našich prababiček

Také znáte tu říkanku: Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden?
Kde jsou ty doby kdy byly kroupy součástí každodenního jídelníčku, nebo aspoň občas v jídelníčku byly a potraviny z bílé mouky se konzumovaly jen výjimečně. Sami si vzpomeňte kdy jste kroupy naposledy měli?
Přitom je to skvělá potravina, bohatá na křemík, který posiluje šlachy, vazy a chrupavky. Zpevňuje cévy, vlasy a nehty. Dále kroupy obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, selen, zinek, mangan a rovněž i omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny.
Mezi benefity ječných krup patří:
- Podpora trávení a střevní peristaltiky
- Zrychlení metabolismu
- Zlepšení pružnosti vazivové tkáně
- Zlepšení činnosti jater a žaludku
- Zmírnění křečových žil
- Detoxikace
- Snížení LDL cholesterolu
- Optimalizace krevního cukru
Navíc je to potravina velice snadná na přípravu. Stačí kroupy propláchnout a vařit minimálně půlhodiny ve vodě. Rovněž je to i potravina levná. 500g ječných krup pořídíte za cenu od 13 Kč, v bio kvalitě cca za 25 Kč. Konzumovat je můžete téměř s čímkoliv.
Mé oblíbené recepty s ječnými kroupami jsou:
Kroupy s kořenovou zeleninou nebo kroupové rizoto s chorizem
Výborné jsou i kroupy vařené jen s hrachem či fazolemi. Pokud si rádi dopřejete, posypte si kroupy kousky orestované anglické slaniny a cibulkou.
Štítky: